Actie tegen opmars van de stierkikker

Nederland en Vlaanderen ondernemen actie tegen de opmars van de stierkikker en de grote watersnavel. Het project, Invexo, werd maandag in Hoogstraten in België gepresenteerd. De uitheemse soorten verdringen de inheemse soorten en vormen een bedreiging voor de biodiversiteit.

De stierkikker is een grote Noord-Amerikaanse kikker die ook wel eens een Amerikaanse brulkikker wordt genoemd. De stierkikker werd in Europa ingevoerd voor de productie van kikkerbillen. Nu vormen deze diertjes echter een gevaar voor andere diersoorten.

Amerikaanse brulkikker
“De amfibie is momenteel bezig met het veroveren van verschillende plekken op stilstaande wateren,” zegt een woordvoerder van het project. “Hij voedt zich onder andere met larven, libellen, inheemse kikkers, vissen en zelfs kleine watervogels. Daar is hij dol op.” De Amerikaanse brulkikker kan ook drager zijn van een schimmel die gevaarlijk is voor andere amfibieën. De Stierkikker behoort volgens experts internationaal tot “de 100 ergste exotische soorten”.

Waternavel
“De plant is via tuincentra in privévijvers terechtgekomen, en van daaruit in de waterlopen”, zegt ecoloog Jeff Samuels. “Hij woekert en vormt zo een dik tapijt op het water, waardoor in het water zuurstoftekort ontstaat. Omdat hij de natuurlijke waterafvoer belemmert, kan hij ook overstromingen veroorzaken. Zijn groei is ‘explosief’: als het warm genoeg is, kan hij zich op één week verdubbelen! En elk fragmentje van een paar cm kan uitgroeien tot weer zo’n nieuwe groene mat op het water. Daarom moet er heel zorgvuldig en herhaaldelijk worden verwijderd, zoals hier op de Mark is gebeurd.”

De projectmedewerkers roepen de mensen op om geen uitheemse soorten in hun vijvers te plaatsen, om zo de inheemse soorten te beschermen.

Bronmateriaal

Wageningen Universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd