Touchdown! Het zonnevliegtuig landt na een spectaculaire vlucht in Californië

De reis is hervat! Na een soepele vlucht over de Stille Oceaan bereikt het zonnevliegtuig nu ongedeerd het vaste land van Noord-Amerika.

Het is pikkedonker als piloot Bertrand Piccard de Solar Impulse 2 veilig neerzet op de grond in Californië. 62 uur deed hij over de oversteek van Hawaii naar het vaste land van de Verenigde Staten.

Parijsakkoord

Op 22 april – de Dag van de Aarde – tekende 175 wereldleiders het Parijsakkoord bij de VN in hartje New York. Piloot Piccard sprak live vanuit de cockpit van het zonnevliegtuig met de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. De 175 aanwezigen waren er getuige van.

Tegenslag
Vorig jaar maart begon het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 aan zijn reis om de wereld. Het vliegtuig kwam echter in de problemen tijdens de 117 uur en 52 minuten durende vlucht vanuit Japan naar Hawaii. Door accuproblemen bleek het vliegtuig niet verder te kunnen. Negen maanden lang verbleef het team in Kalaeoloa en werkte aan herstelreparaties aan de Solar Impulse 2. De vraag was of het vliegtuig ooit nog zou kunnen vliegen. Tot een paar weken geleden, toen bekend werd dat het zonnevliegtuig in staat was zijn reis te vervolgen.

Oversteek
Op 21 april steeg Piccard op vanuit Hawaii en stak in 62 uur de Stille Oceaan over. Al die tijd zat de piloot in de kleine cockpit van 3,8 m2. Maar vervelend vond hij dat zeker niet. Toen hij bijna kon landen zei hij door de CAPCOM: ‘Ik zou zo door kunnen naar New York!”

Na een epische vlucht over de Golden Gate Bridge in San Francisco zette Piccard het toestel veilig en wel neer op het nabij gelegen vliegveld. “Deze vlucht was een enorme stap in ons avontuur,” zegt CEO en medeoprichter André Borschberg, “maar Piccard volbracht dit als een ware professionele piloot.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd