Wauw! Rosetta zoomt in op komeet 67P/C-G

Ruimtesonde Rosetta heeft vanaf slechts 12 km(!) afstand spectaculaire foto’s van komeet 67P/C-G gemaakt.

De laatste tijd gaat bijna alle aandacht uit naar ruimtesonde New Horizons die de geheimen van dwergplaneet Pluto onthult. Maar laten we vooral niet vergeten dat er nog veel meer prachtige ruimtemissies gaande zijn. Bijvoorbeeld Rosetta die nog altijd rond komeet 67P/C-G cirkelt.

Spectaculair
Recent maakte Rosetta spectaculaire foto’s van de komeet. Op het moment dat deze foto’s gemaakt werden, was de afstand tussen de komeet en Rosetta slechts 12 kilometer. Het betekent dat er heel wat details te zien zijn! Op de foto hieronder zien we een deel van het gebied dat onderzoekers aanduiden met de naam ‘Imhotep’. Het landschap is allesbehalve saai. Er zijn vrij gladde vlaktes en er liggen keien. Onderschat de grootte van die keien vooral niet. Rechts zie je een aantal keien, waaronder de kei ‘Cheops’ die zo’n 25 meter hoog is!

Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.
Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

Context
Hieronder zie je hetzelfde gebied, maar dan in een grotere context. Deze foto maakte Rosetta van een afstand van iets meer dan 14 kilometer.

Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Verder weg en dichterbij
Nadat Rosetta deze foto’s maakte, vergrootte de sonde de afstand tussen zichzelf en de komeet flink. Van een afstand van zo’n 1000 kilometer bestudeerde deze recentelijk de atmosfeer en het staartje van de komeet. Deze week heeft Rosetta de afstand tot de komeet weer verder verkleind.

Rosetta zal komeet 67P/C-G nog tot september bestuderen. Daarna komt de missie van Rosetta ten einde. Waarschijnlijk krijgt Rosetta dan opdracht om af te dalen naar het oppervlak van de komeet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd