We geeuwen sneller met familie mee

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen veel sneller mee gaan geeuwen als de eerste gaper een familielid is.

Een ander zien geeuwen, roept vaak een reactie op. We gaan ook geeuwen. Waarom gapen besmettelijk is, is niet helemaal duidelijk. Eerdere onderzoeken wijzen er echter op dat het een belangrijk middel is om een band te krijgen met andere mensen.

Dagelijks leven
Dit onderzoek onderschrijft dat. De onderzoekers bestudeerden 109 mannen en vrouwen terwijl deze met hun dagelijks leven bezig waren. De onderzoekers waren natuurlijk met name geïnteresseerd in besmettelijke geeuwen.

Familie
Ze ontdekten dat mensen veel sneller mee gingen geeuwen met mensen die nauwverwant waren. Ook werd er regelmatig gegeeuwd met vrienden (maar wel minder dan met familie). Geeuwen omdat kennissen of vreemden dat doen, bleek tamelijk zeldzaam. En als het al gebeurde dan lang niet zo snel als een besmettelijke geeuw tussen familieleden plaatsvond.

Het onderzoek wijst erop dat een besmettelijke geeuw mede mogelijk wordt gemaakt door de band tussen mensen en dat andere factoren zoals geslacht en nationaliteit daar geen rol in spelen. Hoewel de studie vrij eenduidig is, is lang niet iedereen overtuigd. Want wie zegt dat zo’n besmettelijke geeuw echt een functie heeft? Misschien is het wel gewoon een natuurlijke reflex. Overigens lijkt dat argument naarmate er meer onderzoeken worden uitgevoerd steeds zwakker te worden. Zo bleek bijvoorbeeld uit onderzoeken onder chimpansees dat geeuwen weldegelijk een sociale functie heeft.

Bronmateriaal

"Catching a yawn ‘a family matter’" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniel James (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd