‘We hebben onze blauwe jeans waarschijnlijk te danken aan oude Peruanen’

In Peru hebben archeologen een 6200 jaar oud stukje textiel ontdekt dat met indigoblauw versierd is. Het is het oudste indigoblauwe textiel dat we kennen.

Tevens is het één van de oudste stukjes katoen ter wereld, zo stellen onderzoekers in het blad Science Advances.

Peru
Het stukje textiel werd een tijdje geleden aan de noordkust van Peru opgegraven en is zo’n 6200 jaar oud. De onderzoekers denken dat op de plek waar het textiel is teruggevonden ooit een tempel stond. In die tempel zouden verschillende soorten textiel en andere objecten als onderdeel van een bepaald ritueel, zijn geofferd.

Technologie
Het produceren van de kleur indigo is niet zo gemakkelijk. De vondst getuigt dan ook van een geavanceerde technologie die de inwoners van Peru zo’n 6200 jaar geleden al ontwikkeld hadden. “Een deel van ‘s werelds belangrijkste technologische successen werd ontwikkeld in de Nieuwe Wereld,” stelt onderzoeker Jeffrey Splitstoser. “Veel mensen zijn zich echter niet bewust van de belangrijke technologische bijdragen van de inheemse bevolking van Amerika, misschien wel omdat zoveel van deze technologieën tijdens de Europese verovering vervangen werden door Europese systemen.”

De ontwikkeling van de indigo-verf is heel belangrijk geweest voor toekomstige trends in mode. “Wellicht hadden we zonder het werk van de oude Zuid-Amerikanen geen blauwe jeans gehad.”

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd