Wat is die heldere ster bij de maan? Verrassing: het is geen ster

Is het helder? Werp dan vanavond een blik op de maan en je ziet een heldere ‘ster’. Dit is de grootste planeet van het zonnestelsel: Jupiter. De gasplaneet vergezelt de natuurlijke satelliet van de aarde aan de nachthemel.

In werkelijkheid is de afstand tussen de maan en Jupiter ruim 700 miljoen kilometer. Toch lijken beide objecten dicht bij elkaar te staan, omdat de maan zich momenteel tussen de aarde en Jupiter bevindt. Dit is goed te zien op de afbeelding hieronder. Ook Uranus is te spotten, al heb je daarvoor wel een goede verrekijker of – nog beter – telescoop voor nodig.

De actuele positie van Jupiter, aarde en Uranus om de zon. De onderlinge afstanden zijn niet in de juiste verhouding weergegeven. Bron: The Planets Today.

Jupiter is met een magnitude van -2,5 de helderste ‘ster’ aan de avondhemel. Zo heeft de helderste ster Sirius een magnitude van -1,33. Aangezien de aarde sneller om de zon draait dan Jupiter, zal de gasreus de komende maanden minder goed zichtbaar zijn en daarna uit beeld verdwijnen. Pas eind dit jaar is Jupiter weer goed zichtbaar. Als je door een telescoop naar Jupiter kijkt, dan kun je de wolkenbanden en de vier grootste manen zien: Io, Callisto, Ganymedes en Europa.

De maan is deels verlicht en dat betekent dat het de perfecte tijd is om met een telescoop of verrekijker de kosmische buur te observeren. Onze vrienden van Waarnemen.com melden namelijk dat op de grens tussen het donkere en verlichte deel de zon opkomt, waardoor bergen en kraterranden lange schaduwen werpen. Dit veroorzaakt een extra diepte-effect.

Jupiter en de maan gebroederlijk naast elkaar. Zo ziet dat er vanavond uit. Bron: Waddensky.

Heb je een mooie foto gemaakt van Jupiter en de maan? Deel die vooral onder dit artikel of plaats deze op X (het vroegere Twitter). Inmiddels worden daar de eerste kiekjes gedeeld.

Bronmateriaal

Afbeelding: Waddensky

"Astrokalender januari 2024" - Waarnemen.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd