Is wachten op pijn erger dan de pijn zelf?

pijn

Stel u kunt kiezen: per direct pijn lijden of over een weekje pijn lijden? Opvallend genoeg kiezen de meeste mensen er dan toch voor om per direct pijn te lijden, zelfs als die pijn heftiger is dan de pijn die ze over een weekje te wachten staat.

Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van onder meer het Imperial College London. De onderzoekers verzamelden 35 proefpersonen en lieten ze kiezen tussen elektrische schokken met verschillende intensiteiten en die op verschillende momenten gegeven werden.

Zo ontdekten de onderzoekers dat de meeste mensen de pijn het liefst zo snel mogelijk ervaren. Zelfs als ze konden kiezen tussen per direct heftige pijn en over een weekje ietsje minder heftige pijn, kozen ze er vaak voor om per direct gepijnigd te worden. Dat is te lezen in het blad PLOS Computational Biology. Het suggereert dat wachten op pijn door veel mensen als erger wordt ervaren dan de pijn zelf.

“Wanneer mensen een beloning aangeboden krijgen, ontvangen ze die liever zo snel als mogelijk is en dat kan betekenen dat we toekomstige gebeurtenissen als minder belangrijk ervaren wanneer we keuzes maken,” stelt onderzoeker Giles Story. “Vanuit die redenering zou je denken dat je onplezierige gebeurtenissen uit zou stellen. Maar we ontdekten dat dat voor de meeste mensen niet opgaat. Als pijn niet vermeden kan worden, kiezen de meeste mensen ervoor om het zo snel mogelijk achter de rug te hebben, zelfs als dat betekent dat de pijn dan erger is.” Hoe dat komt? Dat hopen de onderzoekers in de toekomst te achterhalen. Ze vermoeden dat wachten op pijn ervoor zorgt dat mensen taken niet meer goed kunnen volbrengen en ook meer moeite hebben om te genieten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd