Waarom denken Amerikanen dat Obama moslim is?

Uit een poll die afgelopen maand werd afgenomen, blijkt dat één op de vijf Amerikanen denkt dat president Barack Obama moslim is. Opmerkelijk, zeker omdat Obama zelf beweert christelijk te zijn (en zo’n leugen zou een doodzonde zijn voor een moslim). Grote vraag: hoe komen de Amerikanen erbij? Wetenschappers denken het wel te weten.

Uit onderzoek blijkt dat mensen feitelijk incorrecte ideeën gemakkelijker accepteren wanneer ze er (bewust en onbewust) aan herinnerd worden dat de persoon in kwestie (in dit geval: Obama) anders is dan zijzelf. Zo blijkt dat blanken eerder geneigd zijn om Obama als moslim te bestempelen als ze eraan herinnerd worden dat de president een Afro-Amerikaan is.

Dat zo’n roddel over een islamitische Obama juist nu opduikt, is logisch, zo concludeert psycholoog Spee Kosloff. Er is steeds meer kritiek op de president en mensen willen zich van deze man distantiëren. Dat doen ze onder meer door redenen te bedenken waarom hij anders is dan zij. En dan hebben onjuiste feitjes ruim baan.

Het in omloop brengen van deze feitjes is met name één Amerikaanse beroepsgroep wel toevertrouwd. “Zorgeloze of bevooroordeelde uitlatingen in de media zijn grotendeels verantwoordelijk voor de verspreiding van deze onwaarheden,” meent Kosloff.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd