Duizenden mieren kunnen samen een zeer stevig vlot vormen en zo maandenlang ronddobberen. Dat blijkt uit onderzoek.
De vuurmieren kunnen een hoop hebben. Overstromingen, vuur, pesticiden: de agressieve dieren overleven het allemaal. Een belangrijke tactiek is nu door wetenschappers ontrafeld. Wanneer het water een kolonie overstroomt, klampen de mieren zich aan elkaar vast en vormen zo een vlot dat ze veilig naar een nieuw leefgebied brengt.
Experimenten
De onderzoekers deden allerlei experimenten met de mieren om te achterhalen hoe de dieren zich in het water redden. Zo gooiden ze een aantal mieren in het water en keken ze hoelang het duurde voordat de dieren een vlot vormden. Ook de loopsnelheid van de mieren op het vlot werd bestudeerd. Om de structuur van het vlot te bestuderen, werd zo’n levend vlot in vloeibare stikstof ingevroren. En ook de kracht die de mieren in hun pootjes hadden, werd bestudeerd.
WIST U DAT…
Supersterk
Uit de experimenten blijkt dat vuurmieren die in het water belandden razendsnel een rond vlot vormen door over elkaar heen te kruipen en elkaars poten met de kaken of poten vast te houden. Het patroon dat zo ontstaat is waterdicht. En het is een stevig vlot: de kracht waarmee de mieren elkaar vasthouden is vergelijkbaar met de kracht die een mens boven op een flatgebouw moet uitoefenen als er zes volwassen olifanten aan zijn arm hangen.
Het kunstje van de mieren is indrukwekkend en kan ontwerpers op weg helpen om boten te bouwen. Misschien zelfs boten die – net als de vlotten van de mieren – zichzelf in elkaar zetten.
De foto’s bovenaan en in dit artikel zijn gemaakt door respectievelijk T. Nowack; N. Mlot/N. Mlot et al., PNAS.