Vulkanische activiteit hielp de dinosauriërs

Dankzij vulkanische activiteit domineerden dinosauriërs vanaf 200 miljoen jaar geleden de aarde. Dit concluderen wetenschappers naar aanleiding van een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Dinosauriërs leefden tot 65 miljoen jaar geleden op de aarde, toen ze door een meteorietinslag massaal uitstierven.

Volgens het wetenschappelijke onderzoek van Amerikaanse en Taiwanese wetenschappers zorgden vulkaanuitbarstingen 200 miljoen jaar geleden voor een globale klimaatverandering. Vijanden van de dinosauriërs stierven uit, terwijl de meeste dino’s bleven leven.

De wetenschappers onderzochten verschillende bewijzen, zoals plantaardige vetten en hout van sedimenten in lavastromen. Ze vonden twee isotopen die erg fluctueerden. Volgens de wetenschappers is dit het bewijs dat er 200 miljoen jaar geleden veel koolstofdioxide in de atmosfeer aanwezig was. Hierdoor ontstond een superbroeikaseffect.

Door de hitte verdwenen de krokodilachtige Crurotarsi. De meeste dinosauriërs bleven overeind en hadden daarna genoeg ruimte om voort te planten. Het is nog onduidelijk hoe de dinosauriërs het extreme broeikaseffect overleefden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd