VS: integreren betekent dik worden

Onderzoek wijst erop dat niet-blanken integreren door het eetpatroon van de echte Amerikaan over te nemen. Gevolg: ze worden dik.

Immigranten (en hun kinderen) komen flink wat aan als ze in de VS gaan wonen. Sterker nog: een deel is binnen vijftien jaar veel te zwaar en neigt zelfs naar obesitas.

Experiment
Wetenschappers vroegen zich af hoe dat komt. En ze zetten een experiment op. Aan de studie namen immigranten deel die oorspronkelijk uit Azië kwamen. Ook was er een controlegroep bestaande uit blanke studenten die oorspronkelijk uit de VS kwamen.

Amerikaans voedsel
Uit het onderzoek blijkt dat 86 procent van de Aziaten die in de VS leefden wel eens onzeker waren over hun voedselgewoonten die heel anders zijn dan die van de Amerikanen. De wetenschappers bedachten dat dat een reden kon zijn om vooral Amerikaans eten op tafel. De Aziaten willen laten zien dat ze Amerikaan zijn en dat ze erbij horen door hun eigen voedselgewoonten in te ruilen voor Amerikaanse (dikmakende) gerechten.

WIST U DAT…

Spreek je Engels?
Om dat te toetsen, besloten de onderzoekers uit te zoeken of de Aziaten echt bang waren om niet als een Amerikaan gezien te worden. En belangrijker nog: wat de gevolgen daarvan waren. De wetenschappers vroegen aan een deel van de Aziatische en Amerikaanse proefpersonen: ‘Spreek je Engels?’ Met die vraag benadrukten de wetenschappers dat ze de Aziaten niet direct als Amerikanen zagen. Vervolgens moesten de proefpersonen – die allemaal Engels spraken – een lijstje maken van hun favoriete voedsel.

Gerecht
De Aziaten die zojuist gevraagd waren of ze Engels spraken, schreven in 75 procent van de gevallen typische Amerikaanse gerechten op. De Aziaten die de vraag niet kregen, schreven slechts in 25 procent van de gevallen Amerikaanse gerechten op. De keuze van de ‘echte’ Amerikanen werd niet beïnvloed door die vraag.

Restaurant
In een tweede experiment mochten de Aziaten een keuze maken tussen een Aziatisch en Amerikaans gerecht. Voordat ze de keuze maakten, benadrukten de wetenschappers wederom dat ze twijfelden of de Aziaten wel echte Amerikanen waren door te zeggen: “Eigenlijk moet je de Amerikaanse identiteit hebben om aan dit onderzoek deel te nemen”. De Aziaten die dat te horen kregen, aten gemiddeld veel meer calorieën, twaalf gram extra vet en zeven gram extra verzadigde vetten dan de proefpersonen die dat niet gehoord hadden.

Blank
“In de Amerikaanse maatschappij van vandaag de dag wordt Amerikaan-zijn geassocieerd met blank-zijn,” stelt onderzoeker Sapna Cheryan. “Amerikanen die niet in dat plaatje passen – ook al zijn ze hier geboren en spreken ze Engels – voelen de druk om te bewijzen dat ze een Amerikaan zijn.” En dat gaat ten koste van hun slanke lichaam, zo blijkt.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Psychological Science.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Mike Licht.

Bronmateriaal

"U.S. Immigrants Get Supersized" - Livescience.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd