Er zijn veel vooroordelen als het gaat om pijn en de verschillende sekses. Psycholoog Jennifer Kelly besloot het uit te zoeken. Ze concludeert dat vrouwen wereldwijd vaker chronische pijn hebben. Ook heeft de pijn bij vrouwen vaak meerdere oorzaken. Een goede reden voor dokters om het vrouwelijk geslacht anders te behandelen dan hun tegenhanger.
“Wereldwijd hebben vrouwen meer chronische pijn dan mannen,” vertelt Kelly. “Ook hebben ze vaker terugkerende pijn en is het waarschijnlijker dat hun pijn meerdere oorzaken heeft. En ze (de vrouwen, red.) worden absoluut verwaarloosd als het gaat om pijn die samenhangt met de behandeling.”
Persoonlijk
De resultaten liegen er niet om. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat een combinatie van bepaalde genen, hormonen, emoties en zelfs de sociale rol die de vrouw heeft ervoor zorgt dat zij de pijn anders ervaart. De onderzoeken vormen een pleidooi voor een persoonlijkere behandeling van de man en vrouw. Want waarom worden de twee sekses nog zo sterk over één kam gescheerd?
Aanpakken
“Wat ik van mijn onderzoek heb geleerd is dat je vrouwen anders moet behandelen dan mannen. We moeten ervoor zorgen dat vrouwen pijn gaan zien als iets waar ze iets aan kunnen doen.” Het onderzoek laat namelijk zien dat vrouwen sneller bij de pakken neer gaan zitten en hun leven in de grip van de pijn raakt.
Echt
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de vrouw pijn op een geheel eigen manier ervaart. Dat heeft deels met gevoelens te maken, maar de pijn is in het echt ook zeker erger. Zo komen bepaalde chronische aandoeningen veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Denk aan prikkelbare darmen en migraine. Deze ziektes treffen gemiddeld vier keer zoveel vrouwen als mannen. De vrouwen hebben bovendien meer last van de pijn, voelen de pijn langer en lopen een grotere kans om door de aandoeningen arbeidsongeschikt te raken.
Kwetsbaar
Dat wordt deels bepaald door de hormonen. Maar er zijn nog meer factoren. Pijnstillers bijvoorbeeld. Een aantal van deze lijkt beter te werken bij mannen dan bij vrouwen. Ook heeft pijn bij vrouwen sneller een psychologische keerzijde. Ze worden door chronische pijn sneller depressief, omdat ze zich emotioneel nu eenmaal veel kwetsbaarder voelen.
Doemdenken
Psycholoog Beverly Thorn onderzocht de kwestie enige jaren geleden ook en herkent zich in de resultaten van Kelly. Thorn voerde tijdens haar onderzoek een experiment uit. Proefpersonen moesten hun hand zo lang mogelijk in ijskoud water houden. De mensen die dat het langste volhielden, bleken ook minder ‘doemdenkerig’ te zijn. Ook waren ze emotioneel minder kwetsbaar. Wat vooral heel interessant was, was dat mannen het langer uithielden, maar wel een hogere bloeddruk en meer stresshormonen in het bloed hadden. Eerst dachten de onderzoekers dat dit kwam omdat de mannen zich macho gedroegen, maar uit later onderzoek bleek dat een hoge bloeddruk verband houdt met een hogere pijngrens. De mannen deden dus niet alsof, maar voelden echt minder.
Volgens de wetenschappers wordt het tijd dat de verschillen tussen de man en vrouw als het gaat om pijn nu eens erkend worden. Het is niet verstandig als de vrouw met pijn net zo behandeld wordt als de man. Het kan haar problemen namelijk zowel geestelijk als lichamelijk vergroten.