Vrouwen met laag inkomen minder gezond

 GEZONDHEID  Vrouwen met een laag inkomen kaarten vier keer vaker dan hun welvarende soortgenoten een slechte gezondheid aan. Twee keer zo vaak belemmert deze slechte gezondheid hun fysieke activiteiten. Bovendien zijn ze vaak slecht verzekerd en hebben ze minder goede toegang tot de benodigde zorg.

Dat blijkt uit onderzoek onder 3,8 miljoen Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 64 jaar. “Vrouwen zijn met name in arme families vaak de kostwinners,” vertelt onderzoeker Roberta Wyn. “Hun gezondheid is essentieel om het hoofd boven water te houden. Het verbeteren van hun gezondheid is een effectieve strategie om aan deze kwestie als staat het hoofd te bieden.”

Vrouwen met een lager inkomen hebben vaker last van gezondheidsproblemen die hun fysieke activiteiten belemmeren. Lopen, tillen, traplopen of dragen lukt niet meer. Ze hebben meer moeite met het bijhouden van de dagelijkse dingen zoals douchen en het huishouden. Middelbare vrouwen met een laag inkomen hebben vaker diabetes, een hoge bloeddruk en hartproblemen.

Uit de cijfers blijkt dat vier op de tien vrouwen in 2007 niet verzekerd was. Het ontbreken van een collectieve zorgverzekering via het werk lijkt hierbij een probleem te zijn. De vrouwen stappen – waarschijnlijk vanwege de kosten – niet snel naar de dokter. Zo heeft twintig procent van de vrouwen met een laag inkomen het afgelopen jaar geen arts bezocht. Onder vrouwen met een hoog inkomen gaat het in dit geval slechts om acht procent. Ook de preventieve zorg blijft onder vrouwen met een laag inkomen achter.

Met name latina’s en de oorspronkelijke inwoners van Amerika hebben te maken met lage inkomens. De onderzoekers bestempelden een inkomen als laag als het tussen de 0 en 199 procent van het FPL (federal poverty level) was. Een hoog inkomen is 400 procent of meer van het FPL.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten gebaseerd zijn op data uit 2007 en dat de situatie van deze vrouwen door de economische crisis verergerd zal zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd