Vrouw wil LHC uit angst voor apocalyps laten sluiten

  Een Duitse vrouw heeft via de rechtbank geprobeerd om de regering van haar land te dwingen te stoppen met experimenteren in de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider. De vrouw, wiens identiteit onbekend is, is bang dat de LHC tot een apocalyps zal leiden.

  Het hooggerechtshof van Duitsland heeft het verzoek van de vrouw afgewezen. De rechter achtte een connectie tussen de deeltjesversneller en een apocalyps onvoldoende bewezen. “De overweldigende wetenschappelijke opinie is dat de experimenten die door CERN (het Europees centrum voor nucleair onderzoek, red.) worden uitgevoerd geen gevaar opleveren,” zo oordeelde de rechtbank.

  Duitsland is lid van CERN en zou volgens de vrouw verplicht moeten worden om de hele operatie stop te zetten. Ze kon echter ook voor de rechtbank onvoldoende duidelijk maken hoe haar angst voor een apocalyps door de LHC werkelijkheid zou kunnen worden.

  De deeltjesversneller bevindt zich in Genève en moet de omstandigheden die kort na de Big Bang van kracht waren, reconstrueren. Het belangrijkste doel van de wetenschappers is echter de vondst van het Higgs-deeltje, ook wel het Goddeeltje genoemd. Men gaat in de fysica uit van het bestaan van dit deeltje, maar dat is nog nooit bewezen. Het Higgs-deeltje zou verklaren hoe deeltjes aan hun massa komen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd