Voorspelt uw gezicht onethisch gedrag?

Nieuw onderzoek wijst erop dat de structuur van het gezicht kan voorspellen hoe groot de kans is dat iemand zich onethisch gaat gedragen.

Mannen die een relatief breed gezicht hebben, hebben een grotere kans om onethisch gedrag te vertonen, zo stellen de onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B.

Clinton
Het gaat om de verhoudingen tussen de lengte en de breedte van het gezicht. Wanneer het gezicht relatief breed is, is de kans op onethisch gedrag groter. Mannen met een relatief breed gezicht zijn bijvoorbeeld Richard Nixon, Bill Clinton en John F. Kennedy. Mannen die geen relatief breed gezicht hebben, zijn William Shakespeare en John Lennon.

WIST U DAT…

…uw avatar uw gedrag beïnvloedt?

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusie op twee experimenten. Ze lieten studenten een opdracht doen waarin er een mogelijkheid was om anderen te beduvelen. Na afloop werd er gekeken naar een verband tussen de verhoudingen van het gezicht en de kans dat iemand een ander voor de gek hield. Bij mannen bleek dit verband heel sterk te zijn. Voor vrouwen was dat verband er niet, ook al beduvelden zij anderen ook.

Macht
“Onze analyse wijst erop dat dit effect (mannen met een relatief breed gezicht, spelen vaker vals) voortkwam uit het machtsgevoel van de mannen,” vertelt onderzoeker Michael Haselhuhn. Mannen met een relatief breed gezicht voelden zich machtiger en durfden vaker vals te spelen. In een nog te publiceren paper legt Haselhuhn nog een tweede verband: mannen met een relatief breed gezicht blijken ook vaker een leidinggevende functie te hebben.

Het onderzoek is het zoveelste experiment dat aantoont dat genen en hormonale ontwikkeling een rol spelen in het gedrag van mensen. De onderzoekers benadrukken dat het niet mogelijk is om te stellen dat een breed gezicht leidt tot onethisch gedrag: er zijn veel meer factoren die daaraan bijdragen, maar een breed gezicht lijkt er één van te zijn.

Bronmateriaal

"Some people may be bad to the bone" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd