Volwassen gorilla doet ook aan babypraat

  Wij mensen praten heel anders tegen een baby dan tegen een volwassenen. En ook gorilla’s passen hun communicatietechnieken aan wanneer ze met jongen communiceren, zo blijkt.

  Dat schrijven wetenschappers in het blad American Journal of Primatology. Ze baseren hun conclusie op waarnemingen.

  WIST U DAT…

  …wetenschappers onlangs de zeldzaamste mensaap hebben gefilmd?

  Babypraat
  Wanneer volwassenen met baby’s communiceren dan is dat goed merkbaar. De stem gaat omhoog en er worden bijzondere klanken gevormd. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat ook resusapen er ‘babytaal’ op nahouden. Volwassenen vrouwelijke resusapen communiceren op andere toon met jongen dan met volwassenen.

  Gorilla
  Lang waren resusapen de enige niet-menselijke primaten die op andere wijze met jongen communiceerden. Maar nu kunnen we daar een primaat aan toevoegen: de gorilla. Onderzoek toont namelijk aan dat deze dieren niet zozeer anders praten, maar wel anders gebaren met jongen.

  Dat is vooral zichtbaar wanneer volwassenen het met jongen over spelen hebben. Zo blijken volwassen gorilla’s die met jonge gorilla’s communiceren in dat geval bijvoorbeeld meer te herhalen. En dat wijst erop dat de gorilla’s hun communicatie op de jongen afstemmen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd