Gekleurde bril van ons affect beïnvloedt onze waarneming

Wanneer een vrouw een hetero man streelt, vindt hij dat prettig. Maar als een man dat doet, is het naar of zelfs eng. Nu is duidelijk hoe dat komt.

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen verzamelden een groep heteroseksuele mannelijke proefpersonen. Er werd een aantrekkelijke vrouw bij gehaald die ze over hun been streelde. De proefpersonen volgden dat op een videoscherm en voelden het strelen natuurlijk ook. Soms zagen ze op het videoscherm hoe een vrouw over hun been streelde. Soms zagen ze hoe een man dat deed. In werkelijkheid streelde de vrouw echter altijd. De mannen vonden het prettiger wanneer de vrouw ze streelde.

Hersenen
De onderzoekers waren benieuwd wat er precies in de hersenen gebeurde. En ze wilden vooral graag weten of de klassieke theorieen klopten. “Volgens de klassieke theorieën over de werking van het brein is er een deel van onze hersenen dat objectief de fysieke eigenschappen van een aanraking op de huid weergeeft,” legt onderzoeker Valeria Gazzola uit. “Dat wordt de somatosensorische cortex genoemd. Maar er zijn andere delen van de hersenen waarvan men denkt dat ze bepalen hoe aangenaam die aanraking is, afgaande op wat je ziet en wat je voelt voor degene die jou aanraakt.”

WIST U DAT…

…wetenschappers een pak hebben ontwikkeld waarmee u kunt voelen hoe het is om 75 te zijn?

Niet zo objectief
Wanneer de mannen dachten dat een vrouw ze streelde, reageerde hun somatosensorische cortex (die dus ‘objectief’ zou zijn) sterker dan wanneer een man ze aanraakte. Blijkbaar is die cortex dus helemaal niet zo objectief, maar wordt deze sterk beinvloed door het gevoel dat zo’n aanraking mannen gaf. “Wij nemen de wereld waar door de gekleurde bril van ons affect,” zo vat onderzoeker Christian Keysers het onderzoek krachtig samen.

Volgens sommige onderzoekers zijn in onze hersenen gebieden te vinden die een aanraking objectief beoordelen, maar zijn er ook gebieden die een aanraking subjectief beoordelen. Dit onderzoek zet die theorie in een ander daglicht. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

Persbericht KNAW: Neurowetenschappers geven inzicht in wisselwerking tussen aanraking en emotie.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd