Wetenschap komt met apparaat dat gebarentaal vertaalt

Wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld dat gebarentaal kan vertalen. Zo kunnen doven of slechthorenden binnenkort ook met mensen die de gebarentaal niet beheersen, communiceren.

Het apparaatje heeft de naam MyVoice gekregen en is ontwikkeld door een professor en studenten van de universiteit van Houston. Het apparaatje bevat onder meer een videocamera, een microfoon, een luidspreker en een monitor.

Herkennen
Het apparaatje kan gebaren herkennen en vervolgens vertellen wat er gezegd wordt. Andersom werkt het ook: gesproken woorden zet het apparaatje om in gebaren die op de monitor worden vertoond.

WIST U DAT…

…er ook een apparaat is dat praters sprakeloos kan maken?

Lastig
“De grootste uitdaging was het samenstellen van een database met afbeeldingen van gebarentaal,” vertelt onderzoeker Jeffrey Seto. “Per gebaar waren daar 200 tot 300 afbeeldingen voor nodig.” Het leidde tot een prototype dat in staat was om de zin ‘A good job, Cougars‘ te vertalen.

Prijs
Inmiddels heeft het apparaat tijdens een wedstrijd van de American Society for Engineering Education al de eerste prijs in de wacht gesleept. En de studenten zijn – ondanks dat ze inmiddels ook zijn afgestudeerd – nog niet klaar met MyVoice. “Dit was geen project dat we voor een cijfer deden,” stelt onderzoeker Sergio Aleman. “Toen we het ontwierpen en ontwikkelden, werd het iets heel persoonlijks. We leerden doven kennen en begrepen hun uitdagingen en dat maakte MyVoice voor ons allemaal heel belangrijk.”

De onderzoekers hopen dat hun werk ertoe zal leiden dat het apparaatje straks – geperfectioneerd en wel – op grote schaal geproduceerd en verkocht kan worden.

Bronmateriaal

"UH Students Develop Prototype Device That Translates Sign Language" - UH.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door EpicFlame via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd