Via deze route gaat zonnevliegtuig een reis rond de wereld maken

Solar Impulse – een vliegtuig dat vliegt op zonne-energie – gaat dit jaar geschiedenis schrijven door een reis om de wereld te maken. En nu is bekendgemaakt welke route het zonnevliegtuig daarbij zal nemen.

De lange reis begint en eindigt in Abu Dhabi. Tussentijds zal het vliegtuig – dat zowel overdag als ‘s nachts kan vliegen – op twaalf locaties stoppen. Gestopt wordt in Masqat (Oman), Ahmedabad en Benares (India), Mandalay (Myanmar), Tsjoengking en Nanking (China). Daarna is het tijd om – via Hawaii – de Stille Oceaan over te steken, waarna de oversteek van het Amerikaanse vasteland volgt. Drie keer zal er in de VS geland worden: in Phoenix, New York City en een nog nader te bepalen locatie in het Middenwesten. Daarna zal Solar Impulse de Atlantische Oceaan oversteken, nog een keertje stoppen in Zuid-Europa of Noord-Afrika en terugkeren naar Abu Dhabi.

35.000 kilometer
In totaal zal Solar Impulse zo’n 35.000 kilometer afleggen zonder dat daarbij een druppel brandstof wordt verbruikt. De snelheid van het vliegtuig ligt zo tussen de 50 en 100 kilometer per uur. De recordbrekende reis moet eind februari of begin maart beginnen. Eind juli of begin augustus zit de reis er naar verwachting op. In totaal zal Solar Impulse 25 dagen in de lucht vertoeven.

“Solar Impulse is niet het eerste vliegtuig op zonne-energie, maar wel het eerste vliegtuig dat in staat is om oceanen en continenten over te steken en meerdere dagen en nachten op rij in de lucht te blijven”

Primeur
Aan de reis rond de wereld gaat zo’n twaalf jaar onderzoek vooraf. In die jaren werd het zonnevliegtuig getest en verbeterd. “Solar Impulse is niet het eerste vliegtuig op zonne-energie, maar wel het eerste vliegtuig dat in staat is om oceanen en continenten over te steken en meerdere dagen en nachten op rij in de lucht te blijven,” vertelt de man achter het zonnevliegtuig: André Borschberg.

De reis rond de wereld zal niet alleen een uitdaging worden voor het vliegtuig, maar ook voor de piloot. Aan boord van Solar Impulse is slechts plaats voor één piloot en die zal soms dagen achtereen moeten vliegen.

Bronmateriaal

Persbericht 'Solar Impulse and Partners Unveil The Route Of Their First Round-The-World Solar Flight Attempt'
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Solar Impulse.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd