Nieuwste beelden van Dawn laten details op Ceres zien

De afstand tussen ruimtesonde Dawn en dwergplaneet Ceres wordt steeds kleiner. Dat blijkt ook wel uit de laatste beelden die Dawn van Ceres maakte en waarop zelfs al enkele details zichtbaar beginnen te worden.

De laatste beelden zijn de beste beelden die Dawn ooit van Ceres heeft gemaakt. De dwergplaneet is op de beelden zo’n 27 pixels breed en daarmee is het kiekje drie keer beter dan de beelden die Dawn begin december van Ceres maakte.

Details
Op de foto’s zijn heel voorzichtig al enkele details zichtbaar. Zo lijkt het oppervlak van Ceres kraters te tellen. De komende weken zullen we daar meer duidelijkheid over krijgen. De afstand tussen Dawn en Ceres wordt steeds kleiner en de beelden worden dus ook steeds beter. En zodra Dawn bij de dwergplaneet arriveert, heeft deze zeker zestien maanden de tijd om Ceres in detail te bestuderen.

Alles

Alles weten over Dawn en haar missie? Klik hier!

Meer weten over Ceres
“We weten zoveel over het zonnestelsel en zo weinig over dwergplaneet Ceres,” stelt onderzoeker Marc Rayman. “Nu gaat Dawn daar verandering in brengen.” Ceres is met een diameter van zo’n 950 kilometer het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Naar verwachting bevat de dwergplaneet een enorme hoeveelheid ijs. Sommige onderzoekers denken bovendien dat er onder het oppervlak van Ceres een oceaan schuilgaat.

Dawn arriveert naar verwachting in maart dit jaar bij Ceres. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal een ruimtesonde dan rond een dwergplaneet gaan cirkelen. Dat cirkelen rond een hemellichaam is Dawn overigens niet vreemd: in 2011 en 2012 draaide de ruimtesonde al rond planetoïde Vesta.

ceres1

Bronmateriaal

"Dawn Delivers New Image of Ceres" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd