Daarom maakt het zien van eten hongerig

Wanneer we taart zien, krijgen we spontaan honger. En dat is nu ook wetenschappelijk te verklaren.

Onderzoekers van het Max Planck Instituut verzamelden een groep gezonde mannen en lieten ze plaatjes zien. Op de plaatjes was heerlijk eten te zien. Soms waren er ook plaatjes waar niet-eetbare zaken op stonden, zo is in het blad Obesity te lezen.

Hormonen
Ook werd gekeken naar de concentratie hormonen in het bloed. Denk aan insuline, ghreline en leptide. Deze hormonen zijn nauw betrokken bij onze consumptie van voedsel.

WIST U DAT…

…een tekort aan slaap ook hongerig maakt?

Ghreline
De onderzoekers ontdekten zo dat het hormoon ghreline na het zien van lekker eten flink in concentratie toenam. En dat is best een bijzondere vondst. Het is namelijk voor het eerst dat blijkt dat externe prikkels invloed uitoefenen op het hormoon dat betrokken is bij onze voedselconsumptie.

Deze toename in concentratie gaat eigenlijk helemaal buiten ons om: het hormoon reageert op onze waarnemingen en kan ons er zo toe aanzetten om – ook al hebben we net gegeten – toch een stuk taart naar binnen te werken. Maar nu wetenschappers ontdekt hebben hoe lekker eten ons ‘bespeelt’, kunnen we daar wel ons voordeel mee doen. We kunnen ons er bewust van worden hoe plaatjes van voedsel ons beïnvloeden en er bijvoorbeeld voor kiezen om die afbeeldingen te negeren.

Bronmateriaal

"Pictures of food create feelings of hunger" - MPG.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door California Bakery (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd