Vliegtuig steekt zonder een druppel brandstof te verbruiken de Atlantische Oceaan over!

Solar Impulse 2 – een vliegtuig op zonne-energie – is zojuist geland in Sevilla. Het vliegtuig stak in iets meer dan 71 uur de Atlantische Oceaan over.

Piloot Bertrand Piccard vertrok begin deze week vanuit New York en is vanmorgen in Sevilla geland. Hij deed er 71 uur en 8 minuten over.

Zonder brandstof
Natuurlijk steken mensen regelmatig per vliegtuig de Atlantische oceaan over. En toch is de vlucht van Piccard bijzonder: hij deed het zonder een druppel brandstof te verbruiken. Zijn vliegtuig draait namelijk op zonne-energie. De lange vleugels van het vliegtuig zijn bedekt met zo’n 17.000 zonnecellen. Een deel van de energie die Solar Impulse 2 overdag opwekt, wordt opgeslagen in accu’s, zodat er ook ‘s nachts gevlogen kan worden.

Beproeving
De oversteek moet een flinke beproeving zijn geweest voor Piccard. Nog niet eerder zat hij zolang in de uiterst krappe cockpit (zo’n 3,8 kubieke meter groot en tevens bedoeld voor de opslag van voorraden).

De vlucht van New York naar Sevilla maakt deel uit van de reis rond de wereld waar Solar Impulse 2 momenteel aan werkt. De reis startte in maart 2015 in Abu Dhabi en had eigenlijk in augustus 2015 tot een einde moeten komen. Een probleem met de accu’s hield het zonnevliegtuig in de zomer van 2015 echter langdurig aan de grond. En dus is die recordbrekende reis om de wereld wat uitgelopen. Maar op korte termijn zal deze toch in Abu Dhabi tot een einde komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd