Chocolade wordt minder vet dankzij elektrisch veld

Het is één van de weinige nadelen van chocolade: het hoge vetgehalte. En onderzoekers hebben daar nu iets op bedacht!

De meesten van ons zullen het erover eens zijn dat chocolade hartstikke lekker is. En het ene na het andere onderzoek toont aan dat chocolade bovendien tal van stofjes bevat die goed zijn voor de gezondheid. Maar chocolade heeft ook duidelijk één nadeel: het bevat veel vet (tussen de 40 en 60 procent!). Zowel chocoladeproducten als onderzoekers hebben de afgelopen decennia geprobeerd dat vetgehalte terug te dringen. Maar dat heeft weinig opgeleverd.

Viscositeit
Dat heeft met name te maken met het feit dat chocolade niet meer zo gemakkelijk te verwerken is als men het vetgehalte terugdringt. Wanneer vet uit vloeibare chocolade wordt gehaald, verandert de viscositeit (stroperigheid) van chocolade en komen de leidingen waar chocolade tijdens het verwerkingsproces doorheen ‘reist’, verstopt te zitten.

Elektrisch veld
Maar onderzoekers van Temple University hebben daar nu iets op bedacht. Ze onderwierpen vloeibare chocolade aan een elektrisch veld. Vloeibare chocolade bestaat uit cacao-deeltjes en vet. Door het bloot te stellen aan een elektrisch veld, vormen de cacao-deeltjes korte ketens die de onderzoekers in staat stellen het vetgehalte terug te dringen zonder dat de viscositeit van de chocolade een probleem wordt (zie filmpje hieronder).

De onderzoekers tonen aan op deze manier het vetgehalte in verschillende chocolademerken met twintig procent terug te kunnen dringen. Grote vraag is natuurlijk: hoe smaakt die chocolade? “De behandelde chocolade heeft een geweldige smaak,” stelt onderzoeker Rongjia Tao, wiens onderzoek mede mogelijk werd gemaakt door Mars Chocolate, Inc. “Sommige mensen beweren zelfs dat de behandelde chocolade een iets sterkere chocoladesmaak heeft en beter is dan de originele chocolade.” De onderzoekers hopen de chocolade met een lager vetgehalte snel op de markt te kunnen brengen. Misschien zelfs volgend jaar al.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd