Vleesetende dinosaurussen aan de wandel in Duitsland

Een megalosauripus. Afbeelding: Pernille Venø Troelsen.
Een megalosauripus. Afbeelding: Pernille Venø Troelsen.
Gefossiliseerde pootafdrukken vertellen het verhaal van twee dino’s die 142 miljoen jaar geleden op hun dooie akkertje een wandeling maakten.

Dat stelt bioloog Pernille Venø Troelsen nadat ze vijftig pootafdrukken bestudeerden. De afdrukken werden tussen 2009 en 2011 ontdekt. En nu weten we eindelijk meer over de dinosaurussen die de afdrukken achterlieten.

Langzaamaan
Het gaat om een grote en kleine dinosaurus, zo stelt Venø Troelsen. Ze wandelden zo’n 142 miljoen jaar geleden op het strand. Haast hadden ze niet: de gemiddelde snelheid van de grote dinosaurus bedroeg zo’n 6,3 kilometer per uur. Dat stelt weinig voor als je bedenkt dat een vleesetende dinosaurus zo’n 40 kilometer per uur kon lopen. Zo af en toe moest de kleine dinosaurus wellicht een sprintje trekken om de grote dinosaurus bij te kunnen houden.

Megalosauripus
Uit een analyse van de afdrukken blijkt verder dat de heup van de grote dinosaurus zich op zo’n 1,6 meter hoogte moet hebben bevonden. De kleine dinosaurus mat tot de heup zo’n 1,1 meter. Waarschijnlijk behoorden de twee tot de Megalosauripus.

Mogelijk gaat het om een ouder en zijn/haar jong. Maar de onderzoekers zijn daar voorzichtig over. Zo staat niet 100 procent vast dat de twee dinosaurussen die deze afdrukken achterlieten, tegelijkertijd hier liepen. In theorie kan het ook zo zijn dat de ene dinosaurus er pas jaren na de andere dinosaurus liep. “We zien ook dat een Iguanodon (een plantenetende dinosaurus, red.) de sporen een keer doorkruist heeft, dus er was meer ‘verkeer’ in dit gebied,” aldus Venø Troelsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd