Vijftig miljoen jaar oude mot ingekleurd

Wetenschappers hebben achterhaald welke kleuren een 50 miljoen jaar oud motje had. Het is de oudste mot die ooit is ‘ingekleurd’.

De fossiele resten van het motje werden nabij Frankfurt teruggevonden. Net als alle andere fossielen was de kleur natuurlijk niet meer zo gemakkelijk te achterhalen. Maar de onderzoekers bedachten daar wat op.

Elektronenmicroscoop
Met behulp van onder meer een elektronenmicroscoop achterhaalden ze de structuur van de vleugels. Vervolgens vergeleken ze die onder meer met de structuur en kleuren van moderne vlinders.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs ook al een miljoenen jaren oude lifter hebben gescand?

Kleurrijk
Zo achterhaalden ze stukje bij beetje de kleuren van de mot, zo meldt het blad PLoS ONE. Het beestje blijkt bijzonder kleurrijk te zijn geweest met felgroene en -blauwe tinten (zie de tekening hierboven).

Deze informatie is bijzonder waardevol voor de onderzoekers. Het vertelt ze namelijk ook iets over het gedrag en de communicatie van het dier. Bijvoorbeeld hoe het dier een partner versierde en hoe hij zich verdedigde. Ook weten ze dankzij deze reconstructie meer over het ontstaan van kleurrijke motjes. “De levende leden van deze groep dagmotten zijn vaak felgekleurd en dit fossiel laat zien dat de kleuren zo’n vijftig miljoen jaar geleden ontstaan zijn ter bescherming,” vertelt onderzoeker Derek Briggs.

Bronmateriaal

"Psychedelic-colored insects flew ancient skies" - News.discovery.com
"An Ancient Moth, Now in Full Color" - Sciencemag.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Maria McNamara.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd