Toch ingrediënten voor leven op Europa

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het maantje van Jupiter het belangrijkste ingrediënt voor leven heeft: water.

Het is al langer bekend dat de maan over een enorme oceaan beschikt. Maar deze oceaan bevindt zich onder een laag ijs die tien of misschien wel twintig kilometer dik is. Daarmee is deze oceaan misschien niet de meest ideale plek voor het ontstaan van leven.

WIST U DAT?

…de aarde mogelijk leven zaaide op Jupiter?

Meer
Maar wetenschappers bestudeerden foto’s van Europa en concluderen nu dat er ook veel dichter bij het oppervlak meren moeten liggen. Ze keken daartoe naar de manier waarop vulkanen op aarde de ijskappen verstoren. Op Europa is geen sprake van vulkanen, maar van een opstijgende pluim van warm ijs. Zulke pluimen zouden ervoor zorgen dat het ijs dat zich op enkele kilometers onder het oppervlak bevindt, smelt.

Hobbelig
En dat zou betekenen dat er op een diepte van slechts drie kilometer ook flinke meren voor moeten komen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature. Deze meren zijn ook zichtbaar aan het oppervlak: op sommige plaatsen is Europa heel hobbelig. Op die plekken bevinden zich die bellen water.

Zoals gezegd baseren de onderzoekers hun conclusies op foto’s. Of ze het echt bij het juiste einde hebben, moet blijken tijdens een missie naar Europa. Maar die kan nog wel een tijdje op zich laten wachten.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Icy Europa Looking More Inviting" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd