Vijf tips om een moederdagboeket van de ondergang te redden

Velen rennen de komende dagen naar de bloemist om moeder te verrassen. Helaas staat de verrassing vaak maar kort, tenzij je deze vijf wetenschappelijk onderbouwde tips handhaaft!

1. Snijd de steel van de bloemen schuin af
Aan de rand van de stengel van bloemen bevindt zich een speciaal weefsel: xyleem. Dit is verantwoordelijk voor het transport van water en daarin opgeloste (voedings)stoffen. Wanneer je stelen afknipt, komt er lucht in het transportsysteem en dat kan de hele boel blokkeren. Door de stengel schuin af te snijden of knippen, ontstaat er een bredere opening voor water, maar houd je het aantal luchtbubbels in het systeem beperkt.

2. Maak de vaas schoon
En dan bedoelen we niet: een beetje halfslachtig afspoelen, maar echt goed schoonmaken. Misschien zelfs wat bleek erin, zodat je zeker weet dat alle schimmels en bacteriën van het vorige Moederdagboeketje eruit zijn.

3. Vul de vaas met warm water
De beste temperatuur ligt rond de 43 graden Celsius. Zet de bloemen er niet gelijk in, maar laat de vaas heel even staan, zodat lucht uit het water kan ontsnappen (en dus niet in het transportsysteem van de plant belandt, zie puntje 1).

4. Zet je bloemen niet naast de fruitschaal
Fruit produceert het stofje etheen en vertelt de bloemen in feite om versneld oud te worden. En dat moeten we niet hebben!

5. Giet dat zakje van de bloemist erin
Nee, dat is geen marketingtruc of psychisch: dankzij dat zakje leven je bloemen echt langer. In het zakje zit een stofje dat afrekent met micro-organismen die de ondergang van de plant voor ogen hebben. Daarnaast zit er citroenzuur in dat de planten helpen om water op te nemen. Ook vind je suiker in het zakje, dat zorgt er onder meer voor dat de bloemen langer hun kleur houden.

Met dank aan de American Chemical Society.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd