Eerste klas cabine in het vliegtuig? Dat werkt driftbuien in de hand!

Het haalt het bloed onder je nagels vandaan: lange vertragingen en het gebrek aan beenruimte in vliegtuigen. Toch stelt nieuw onderzoek dat dit niet eens de voornaamste redenen zijn voor passagiers om uit hun slof te schieten.

Klasse-ongelijkheid zou volgens onderzoek de nummer één boosdoener voor driftbuien in het vliegtuig zijn. De kans op driftbuien neemt toe wanneer het vliegtuig een eersteklascabine heeft, stellen de Canadese onderzoekers. De kansen stijgen nog meer als economy-passagiers door de eerste klas moeten lopen om hun zitplaatsen te bereiken. Dit versterkt het gevoel van ongelijkheid.

Ongelijkheid

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen eerder een slechtere gezondheid, welzijn en gedragsproblemen hebben als zij het gevoel hebben ongelijk, of oneerlijk behandeld te worden. Deze studie laat zien dat zelfs tijdelijke ervaringen van ongelijke behandelingen negatieve effecten hebben. De resultaten zijn daarnaast ook toepasbaar op elke omgeving waar verschillen in klasse of status zichtbaar zijn, zoals in een gelaagd stadion of bij werkplekken waarbij werknemers van lagere rang langs directiekantoren moeten lopen om hun bureau te bereiken.

Incidenten
Tot deze conclusies komt onderzoeker Katy DeCelles samen met haar collega’s. Het team bestudeerde duizenden vliegtuigincidenten uitgestreken over meerdere jaren. Alle onderzochte incidenten werden als bedreiging gezien voor de veiligheid aan boord. Enkele voorbeelden zijn passagiers die weigeren te gaan zitten, lelijke dingen schreeuwen tegen stewardessen of zelfs rommelen met rooksensoren om stiekem toch een sigaretje te kunnen roken.

Driftbuien
Uit het onderzoek blijkt dat de kans op driftbuien tot bijna vier keer wordt vergroot bij alleen al de aanwezigheid van een eersteklasgedeelte in het vliegtuig. Dit komt overeen met het effect van een vertraging van negen uur, stelt de studie. Verder blijkt dat niet alleen de economy-passagiers zich misdragen, ook de eersteklaspassagiers laten zich niet altijd van hun beste kant zien.

Door de eerste klas beter van de economy-passagiers te scheiden, verminder je de kans op driftbuien tijdens de vlucht”

Factoren
“Factoren zoals drukte, alcoholconsumptie en lange vluchten kunnen ook bijdragen aan ongewenst gedrag,” zegt onderzoeker DeCelles. Maar uit het onderzoek blijkt dat de impact daarvan veel kleiner is dan je zou vermoeden. “Ik verwachtte dat vooral gebrek aan beenruimte een grote bijdrage zou leveren aan driftbuien,” zegt ze, “maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.”

Een tip voor luchtvaartmaatschappijen die negatief gedrag willen verminderen: zorg voor minder duidelijke verschillen tussen passagiersgroepen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ‘dual gating system’, waarbij eersteklaspassagiers via een andere gate het vliegtuig betreden dan de economy-passagiers. “Door de eerste klas beter van de economy-passagiers te scheiden, verminder je de kans op driftbuien tijdens de vlucht,” aldus DeCelles.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd