Verrassing! Wereldkampioen Go wint een keertje van de computer

Drie potjes op rij verloor de regerend wereldkampioen Go van de computer. Maar het tij is tijdens het vierde potje – weliswaar iets te laat – gekeerd.

Regerend wereldkampioen Lee Sedol heeft het vierde potje Go tegen computerprogramma AlphaGO gewonnen. Een knappe prestatie, als je bedenkt dat hij de drie potjes die eraan vooraf gingen, verloor. Met de overwinning heeft Sedol zijn eer een beetje gered. Een beetje, want met nog maar één potje Go te gaan en een tussenstand van 3-1 kan Sedol onmogelijk meer van AlphaGO winnen.

Live

Benieuwd of Sedol het vijfde potje ook nog op zijn naam kan schrijven? Je kunt het morgen hier live volgen.

Go is een vrij complex bordspel. Lang kregen computers dat spel maar niet onder de knie. Zelfs de beste Go-computerprogramma’s bleven voortdurend op amateurniveau hangen. Tot vorig jaar. Toen versloeg AlphaGO de Europese Go-kampioen.

En op dit moment ondergaat het computerprogramma een nog grotere beproeving: Go spelen tegen de regerend wereldkampioen Go. Maar de regerend wereldkampioen maakt geen schijn van kans, zo weten we nu na vier potjes Go. Het vijfde en laatste potje Go zal morgen worden gespeeld, maar kan AlphaGO niet meer van de winst afhouden. Het computerprogramma heeft bewezen beter te zijn in Go dan regerend wereldkampioen Lee Sedol.

Bronmateriaal

"Google DeepMind"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Reilly Butler (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd