En..lift off! ExoMars is nu onderweg naar Mars

Zojuist is de ExoMars-missie dan officieel gestart: de Mars-orbiter en landingsmodule zijn enkele minuten geleden vanuit Kazachstan gelanceerd.

Zoals gepland koos de Proton M-raket die de orbiter en landingsmodule de lucht in moest helpen om 10.31 uur het luchtruim. En daarmee is het ExoMars-avontuur nu officieel gestart. We moeten nog wel even geduld hebben voordat de orbiter en landingsmodule daadwerkelijk aan de slag gaan; pas in oktober komen de twee naar verwachting aan bij Mars.

De lancering is goed verlopen (zie ook het filmpje hieronder). Later vandaag (rond half elf vanavond) hoopt ESA voor het eerst contact te leggen met ExoMars.

De ExoMars-missie bestaat zoals gezegd uit een landingsmodule en orbiter. Het is deels een demonstratie-missie: ESA wil vaststellen of het in staat is om een lander heelhuids op Mars te krijgen. Als dat lukt, is het de opmaat naar meer. Zo wil ESA in 2018 een rover naar de rode planeet sturen en droomt de ruimtevaartorganisatie van een missie waarbij monsters op Mars worden verzameld en vervolgens terug naar de aarde worden gebracht voor nader onderzoek. De ExoMars-missies van 2016 en 2018 moeten de weg vrijmaken voor die ambitieuze Sample Return Mission.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd