Verrassing: Romeins muntje blijkt 2.221 jaar oud

In 2000 vond iemand met behulp van een metaaldetector een muntje. Het bleek uit de Romeinse tijd te stammen, maar het duurde nog tien jaar voordat mensen van het nabije Harborough Museum de waarde ervan inzagen. Het muntje stamt uit 211 voor Christus en is daarmee het oudste Romeinse muntstuk ooit in Engeland gevonden.

De vondst werd tien jaar geleden vlakbij Hallaton gedaan. Naast dit muntje werden nog 5000 andere muntstukken, een helm, de overblijfselen van 300 varkens en een gedecoreerde kom gevonden.

Op het betreffende muntstuk staat aan de ene kant de godin Roma met haar karakteristieke helm. Aan de andere kant is de mythologische tweeling Castor en Pollux te vinden. Het muntje staat bekend als een denarie en werd in 211 voor Christus voor het eerst geslagen. Daarmee is het een hele vroege versie van deze muntsoort.

Een denarie was voor het gewone volk van grote waarde. Een soldaat of ongeschoolde arbeider kreeg in de eerste eeuw na Christus één denarie voor een hele dag werk. Archeologen vermoeden dat de munten begraven zijn om als gift voor de goden te kunnen dienen.

De oude denarie zou na 43 na Christus in de portemonnee van een binnenvallende Romeinse soldaat naar Engeland zijn gekomen. Sommige archeologen menen echter dat de Romeinse muntstukken al voordat de Romeinen Engeland binnenvielen, in het land circuleerden. Dit zou het gevolg zijn van onderlinge handel en diplomatieke contacten.

Klik hier voor de foto’s van het eeuwenoude muntje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd