Verloren gewaand eiland uit de oudheid herontdekt

haven

Archeologen hebben het derde Arginusae-eiland ontdekt waarop de beroemde stad Canae zich bevond. Het is tegenwoordig een schiereiland.

Voor de kust van Turkije bevinden zich de Garip-eilanden. Vandaag de dag zijn het er twee, maar vroeger waren het er drie en werden ze de Arginusae-eilanden genoemd. Lang was onduidelijk waar het derde eiland gebleven was, maar nu hebben archeologen het ontdekt. Vandaag de dag gaat eiland nummer drie – waarop de beroemde stad Canae te vinden was – door het leven als een schiereiland, zo stellen de onderzoekers vast.

De wetenschappers baseren zich onder meer op bodemonderzoek. Zo stelden ze vast dat het stukje land dat het voormalige eiland tegenwoordig met het vasteland verbindt, uit losse grond en gesteenten bestaat. Het bewijst dat sedimenten zich tussen het eiland en de Turkse kust verzamelden, waardoor het eiland uiteindelijk een schiereiland werd. Keramiek, oude ruïnes en een haven (zie afbeelding hierboven) suggereren dat op dit eiland inderdaad een stad te vinden was. Het moet wel om Canae gaan.

En daarmee weten we nu eindelijk waar het derde Arginusae-eiland zich bevindt. De ontdekking is belangrijk, omdat op dit eiland de stad Canae te vinden was: een plek die in diverse oude verhalen terugkomt. Zo overwinterden de Romeinen er in 191/190 voor Christus tijdens hun oorlog tegen Antiochus III. En in 406 voor Christus vond hier een zeeslag plaats tussen de Atheense en Spartaanse vloot. Athene won, waarna een storm opstak en veel Atheense schepen in de problemen kwamen. De generaals die kort daarvoor nog een mooie zege geboekt hadden, hadden volgens de thuisblijvers te weinig ondernomen om hun stadsgenoten te redden en werden geëxecuteerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd