Verfje vertraagt ouderdom en Alzheimer

Een verfstof die regelmatig gebruikt wordt om bepaalde proteïnes zichtbaar te maken, blijkt een verrassende bijwerking te hebben.

Het gaat om de verfstof Thioflavin T. Deze stof helpt wetenschappers om clusters van proteïnen die ouderdom en Alzheimer in de hand werken op te sporen.

Wormen
Maar toen onderzoeker Gordon Lithgow enkele wormen in het stofje doopte, ontdekte hij dat de diertjes baat hadden bij de verf. De ‘geverfde’ wormen leefden dertig tot zeventig procent langer dan gemiddeld.

WIST U DAT…

…steeds meer wetenschappers ouderdom als een ziekte willen gaan beschouwen?

Band
Lithgow besloot uit te zoeken hoe dat kon. Hij ontdekte dat de verf zich aan de proteïnen bond en ervoor zorgde dat de proteïnen geen vaste grond onder de voeten konden krijgen. Hierdoor konden de proteïnen ook hun werk niet goed doen en werd het proces van ouder worden en het vormen van gevaarlijke clusters die Alzheimer veroorzaken, voorkomen.

De stof biedt grote mogelijkheden en kan wellicht gebruikt worden om Alzheimer nog voordat de ziekte zich kan vormen te voorkomen. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd