Veluwse zwijnen hebben honger

De wilde zwijnen op de Veluwe hebben het niet gemakkelijk. De kou en het dikke pak sneeuw zorgen ervoor dat ze moeilijk aan voedsel kunnen komen. Dat meldt de Vereniging Het Edelhert. De wilde zwijnen zouden sterk vermagerd zijn en een aantal zwijnen heeft reeds het loodje gelegd. Ook zouden de dieren steeds vaker hun toevlucht nemen tot tuinen en akkers.

De vereniging maakt zich duidelijk zorgen. Zeker de jonge zwijnen kunnen de kou niet goed hebben. Hun gewicht zou moeten toenemen, maar loopt alleen maar terug.

Tuin
Maar ook de volwassen zwijnen kunnen hun maag op de Veluwe moeilijk vullen. Vandaar dat ze de akkers en tuinen binnendringen om daar op zoek te gaan naar iets lekkers. En dat terwijl de winter nog amper begonnen is.

WIST U DAT…

het bijvoederen van vogels de dieren geen goed doet?

Ontheffing
De vereniging roept de overheid op om maatregelen te nemen. Het is momenteel verboden om wilde zwijnen bij te voeren, maar volgens de wet mogen uitzonderingen gemaakt worden. Bijvoorbeeld wanneer er door bijzondere weersomstandigheden te weinig voedsel voorhanden is en de dieren ook echt het gevaar lopen om de hongerdood te sterven.

Of de overheid aan die oproep gehoor geeft, is twijfelachtig. Er lopen nog genoeg zwijnen op de Veluwe rond en een deel daarvan weet zich ondanks de kou prima te redden.

Bronmateriaal

" Barre tijden voor de zwijnen" - Hetedelhert.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd