‘Veiliger autorijden door touchscreen in het stuur’

U hoeft nooit meer ‘met zonder handen’ te rijden. Wetenschappers ontwikkelden een touchscreen in een stuur. Zo heeft u alles altijd bij de hand.

U kent dat wel: u rijdt op de snelweg als de file-informatie voorbij komt. Uw hand dwaalt af richting de radio om deze wat harder te zetten. U kunt het knopje niet vinden en dus kijkt u niet langer naar de weg, maar naar de radio. Tamelijk gevaarlijk. Duitse wetenschappers willen dat nu tegengaan en ervoor zorgen dat mensen hun handen aan het stuur en hun ogen op de weg kunnen houden en toch gemakkelijk hun apparatuur in de auto kunnen bedienen.

WIST U DAT…

…de auto van de toekomst wellicht niet eens een stuur heeft?

Kijken
“Als je dingen op het wiel kunt regelen, besteed je meer tijd aan het kijken naar de weg,” weet onderzoeker Albrecht Schmidt. Zijn team ontwikkelde daarom een touchscreen in een stuur. Via dit touchscreen kunnen bestuurders hun radio bedienen of een kaart bekijken. De bediening van het touchscreen kan met de duimen plaatsvinden, waardoor het stuur dus gewoon vastgehouden kan worden.

Gebaren
En er hoeft ook niet naar het touchscreen gekeken te worden, omdat er met vaste gebaren gewerkt wordt. Door met de duimen een driehoekje op het scherm te ‘tekenen’, gaat de radio bijvoorbeeld aan. Zo zijn er twintig abstracte gebaren voor twintig commando’s.

De onderzoekers zijn reeds in gesprek met autofabrikanten om te kijken of hun idee ook echt kan worden toegepast. Er zijn nog wel enkele verbeteringen nodig. Zo verhindert het touchscreen op dit moment het uitklappen van de airbag. Maar door het touchscreen dunner te maken, zou de airbag er doorheen moeten kunnen gaan. In de toekomst kan de informatie die op het touchscreen wordt verwerkt, wellicht ook geprojecteerd worden op de voorruit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd