1253 vogelsoorten met uitsterven bedreigd

Uit nieuwe cijfers blijkt dat meer dan 1200 vogelsoorten dreigen uit te sterven. Het gaat om zo’n dertien procent van alle vogels.

De IUCN Red List for Birds is geüpdatet en laat een aantal oude vertrouwde soorten zien, maar ook enkele nieuwkomers. Bijvoorbeeld de Grote Indische Trap. De vogel is één van de grootste en zwaarste vliegende vogels ter wereld. De Grote Indische Trap is ongeveer een meter hoog en kan gemakkelijk vijftien kilo wegen. Maar de gigant dreigt nu toch echt het onderspit te delven. Met nog 250 exemplaren in de race lijkt de soort gedoemd om te verdwijnen.

Uitsterven
Samen met nog 188 andere soorten behoort de Grote Indische Trap tot de categorie ‘Critically Endangered‘. Dat is de hoogste categorie. Als er niets gebeurt, rest de soorten in deze categorie maar één ding: uitsterven.

WIST U DAT…

…vogels wolkenkrabbers vaak helemaal niet zien staan? Lees hier hoe dat komt.

Dertien soorten
Onderzoekers maken zich dan ook zorgen. De lijst – met zowel bedreigde als kwetsbare soorten – wordt voortdurend aangevuld met nieuwe soorten. “In een jaar tijd zijn er nog eens dertien vogelsoorten aan toegevoegd,” stelt Jean-Christophe Vie van IUCN. Veel vogelsoorten zijn niet opgewassen tegen de komst van soorten die eigenlijk niet in hun leefgebied thuishoren. De problemen zijn het grootst op eilanden in de zuidelijk oceanen.

Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. Uit de lijst blijkt ook dat enkele soorten het juist heel erg goed doen. Zo zijn er vogels die gebaat lijken bij menselijk ingrijpen. Door roofdieren te bestrijden en jonge dieren in gevangenschap groot te brengen, zijn enkele soorten er weer bovenop gekomen.

Bovenstaande foto laat de bedreigde blauwe ara zien en is gemaakt door Travis Hightower (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd