Veel verschillen tussen man en vrouw aangeleerd

 PSYCHOLOGIE  U kent de mythe over Mars en Venus. Mannen en vrouwen verschillen. Vanzelfsprekend en maar goed ook. Maar waarom en op welke manier is lang onduidelijk geweest. Totdat onderzoeker Lise Eliot haar licht over de kwestie liet schijnen. “Het verschil is niet aangeboren, maar aangeleerd.”

De hersenen van de man zijn anders dan die van de vrouw. Maar die verschillen zijn niet zo groot als u wellicht zou denken. Bovendien zijn ze slechts in beperkte mate aangeboren; de kleine, aangeboren verschilletjes worden echter grote verschillen door de invloed van interesses, ouders, docenten en de eigen voorliefde voor dingen. “De meeste verschillen in het gedrag ontstaan door ervaring,” vertelt Eliot. “De natuur zorg ervoor dat het balletje gaat rollen en jongens en meisjes andere interesses hebben, maar de grote verschillen zijn te wijten aan leerprocessen en kneedbaarheid.”

In het boek Pink Brain Blue Brain: How Small Differences Grow Into Troublesome Gaps and What We Can Do About It rekent de onderzoeker af met allerlei vooroordelen die er bestaan over de verschillen tussen man en vrouw. “In literatuur voor ouders staan veel dingen die verzonnen zijn.” Zo trekken poppen zowel jongens als meisjes onder de één jaar aan. Pas later – als de jongens actiever worden en interesse krijgen voor andere dingen – verandert dat. Er is dus geen reden tot zorg als uw baby van het mannelijk geslacht is en een voorliefde voor barbies blijkt te hebben.

Vooroordelen kunnen de ontwikkeling van een jongen of meisje soms ook in de weg staan. Juist omdat de kinderen nog zo kneedbaar zijn, gaan ze zich zo gedragen als van hen verwacht wordt. Bijvoorbeeld: er wordt vaak gezegd dat meisjes minder goed in wiskunde zijn. Dit leidt ertoe dat meisjes minder snel voor een studie wiskunde zullen kiezen.

In onderstaand figuur uit Discover Magazine kunt u precies zien welke verschillen aangeboren en/of aangeleerd zijn.

Bronmateriaal

"The Myths About Mr. and Ms." - Discovermagazine.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd