Vanavond eten we…sprinkhaan!

Het lijkt misschien hopeloos ouderwets of juist hele verre toekomstmuziek, maar insecten kunnen wel eens sneller op het menu staan dan u hoopt of vreest. Wetenschappers in Costa Rica zijn namelijk zespotige diertjes aan het ‘fokken’, speciaal om te eten. Mieren, grote sprinkhanen, kevers en vlinders bijvoorbeeld. Krijgt u ook al trek?

De onderzoekers deden inspiratie op in Afrika waar insecten heel lang deel uitmaakten van de menu’s. Dat de ‘fokkers’ nu in Costa Rica hun tenten hebben opgeslagen, is niet verwonderlijk. In het regenwoud wonen ontelbaar veel insectensoorten. Duizenden daarvan zijn nog niet eens geïdentificeerd. Van mieren tot kevers en vlinders: u vindt het er allemaal.

Of het water u binnenkort in de mond komt te staan als u aan de Costaricaanse insecten denkt, is echter een tweede. De wetenschappers doen in ieder geval hun best. Ze houden zich op dit moment niet alleen bezig met insecten, maar onderzoeken ook paddenstoelen. De schimmels stonden ooit bij de inwoners van het koninkrijk Bhutan in de Himalaya op het menu.

“In het begin dachten mensen dat we een beetje gek waren, maar ik denk dat dit een alternatief is, niet alleen in noodgevallen, maar ook cultureel gezien,” meent onderzoeker Manuel Zumbado. Het eten van insecten was vroeger – en in sommige gedeelten van de wereld nu nog – heel gewoon. Zumbado kan zelf een insect wel waarderen en denkt ook de rest van de wereld wel om te krijgen. Zo zou één van de grote sprinkhanen met lange voelsprieten uit de bossen van Costa Rica veel smakelijker zijn dan garnalen. Zolang de sprinkhaan maar met knoflook wordt geserveerd. “Het is de moeite waard om ze te proeven. Je kunt ze braden of op satéprikkers samen met uien grillen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd