Weesdieren prijzen zich gelukkig met bont

Een bontjas doneren aan een weesdier? Het klinkt misschien ironisch, maar dat is het niet. Gewonde en zieke dieren en beesten zonder huis of haard worden door vele organisaties opgevangen en hoewel de lieve vrijwilligers natuurlijk nooit een vader of moeder kunnen vervangen, slagen de gedoneerde bontjassen daar wel in.

De Humane Society of the United States verzamelt voor alle dierenorganisaties bontjassen in. In 2009 ontving de organisatie 2687 bontjassen van gulle gevers. Het bont wordt dankbaar gebruikt om dieren een fijne slaapplaats te bieden. Voor veel dieren doen de warme en harige bontjassen dienst als een surrogaatmoeder.

De jassen gaan onder meer naar centra waar wilde dieren worden opgevangen. Onder anderen kleine wasberen, eekhoorns, coyotes en stinkdieren wentelen zich in de luxe van een eigen bontjas. “Het is een opmerkelijke, gulle manier om een tragisch begin goed te maken,” merkt Sherry Schlueter, directeur van het Florida Wildlife Center in Fort Lauderdale op. In het centrum wonen 12.000 dieren. 1900 van hen zijn baby’s en wees. De jassen zijn altijd nodig, maar extra welkom in de koude winter.

Ook Erica Yery, voorzitter van het Wild Bunch Wildlife Rehabilitation Center in Alexandria, Viriginia is blij met de mantels. “Ze (de dieren, red.) gaan er lekker in liggen. Natuurlijk scheuren ze de jassen na een tijdje in stukken, maar ze vinden het bont prettig, anders zouden ze het niet in hun nest houden.” De jassen zijn dus prima, maar ook kappen en hoeden zijn van harte welkom. Deze hoeven niet in stukken geknipt te worden en hebben al de vorm van een nest.

Bontjassen kunnen officieel nog tot 22 april worden ingeleverd, maar ook na die datum zal de Humane Society de jassen aannemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd