Wetenschappers in Panama hebben het eerste bewijs gevonden dat een uil een luiaard heeft vermoord. Ze troffen het levenloze lichaam van een luiaard aan met dodelijke wonden. Waarschijnlijk zijn de wonden door een maskeruil aangericht. De dader heeft de organen van de luiaard opgegeten.
De wetenschappers houden het wel en wee van luiaards in de gaten. Zo dragen een aantal luiaards in Panama een radiozender, zodat onderzoekers de dieren kunnen volgen. Hoewel de maskeruil kleiner is dan een luiaard, zijn luiaarden kansloos als ze worden aangevallen. “Zodra ze bewegen – en worden ontdekt – zijn ze een makkelijke prooi”, vertelt onderzoeker Bryson Voirin van het Max Planck Instituut.
Het is opvallend dat een maskeruil een luiaard doodt. Een maskeruill is slechts 45 centimeter hoog en weegt 1,25 kilo. Het dier is lichter en kleiner dan een luiaard. Meestal worden luiaarden aangevallen door grotere roofdieren, zoals de harpij en de ocelot (pardelkat). “Je verwacht niet dat een uil zo’n groot dier aanvalt”, zegt Bryson.
Luiaarden zijn langzame dieren. Vaak verblijven ze in bomen. Eén keer in de acht dagen heeft de luiaard genoeg van het hoge verblijf en gaat het dier naar beneden. Juist dan is de luiaard zeer kwetsbaar voor aanvallen. Het is een raadsel waarom een luiaard iedere acht dagen naar de voet van de boom reist. Wetenschappers hopen daar zo snel mogelijk achter te komen.