Vaccin tegen borstkanker in de maak

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat voorkomt dat tumoren in de borst ontstaan. Bestaande tumoren worden door het vaccin aangevallen. Het veelbelovende wondermiddel wordt volop getest en kan na uitgebreid nader onderzoek wellicht levens gaan redden.

Wanneer het vaccin veilig blijkt te zijn, kan het aan alle vrouwen die ergens halverwege de veertig zijn, worden toegediend. Juist op die leeftijd is de kans op borstkanker groot en kan een vaccin uitkomst brengen. Volgens de onderzoekers kan zo’n zeventig procent van alle huidige kankergevallen worden voorkomen of aangepakt.

Muizen
Het vaccin heeft zich in eerdere experimenten al bewezen. De onderzoekers programmeerden muizen zo dat deze op een leeftijd van tien maanden borstkanker zouden krijgen. Nog voordat de dieren tien maanden oud waren, kregen ze het vaccin toegediend. En dat zorgde ervoor dat geen enkele muis ziek werd.

Immuunsysteem
Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en geeft het als het ware opdracht om de tumoren aan te vallen. Bestaande tumoren worden hierdoor de helft kleiner. Ook kan de vorming van tumoren met het vaccin worden voorkomen.

Moeilijk
Het is lastig om een goed vaccin tegen kanker te ontwikkelen. Een slecht vaccin kan het immuunsysteem namelijk gemakkelijk opzetten tegen belangrijke lichaamsdelen en zo een hoop ellende veroorzaken. Bovendien zorgen groeiende kankertumoren voor een zwakker immuunsysteem waardoor een vaccin vaak al te laat komt.

Nader onderzoek is dan ook nodig om vast te stellen dat dit vaccin veilig is. Nog binnen een jaar starten de eerste experimenten onder vrouwen. Mocht alles naar wens verlopen dan duurt het zeker nog tien jaar voordat het vaccin op de markt komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd