Uw politieke voorkeur is te voorspellen met een goktest

poker

Heeft u een links of rechts brein? Liberalen en conservatieven gaan anders om met riskante beslissingen, dat blijkt uit onderzoek.

Een team van politicologen en neurowetenschappers toont aan dat mensen met verschillende ideologieën andere hersendelen gebruiken wanneer zij risicovolle beslissingen nemen. Deze hersendelen kunnen verklappen naar welke politieke partij iemands voorkeur uitgaat. Ondanks de grote invloed van de genen en ouders suggereert dit nieuwe onderzoek, gepubliceerd in de journal PLoS ONE, dat de ideologie van iemand het functioneren van het brein verandert.

Gokken en breinactiviteit
In een experiment werd de breinactiviteit van deelnemers gemeten terwijl zij een simpel gokspel speelden. Dr. Schreiber, onderzoeker van neuropolitiek aan de University of Exeter, werkte hierbij samen met collega’s aan de University of California San Diego. In openbare registers vonden zij de politieke voorkeur van de deelnemers. Samen met de goktest van deze 82 mensen zagen zij geen verschil bij het nemen van risico’s maar wel opvallende verschillen in de breinactiviteit tijdens het nemen van deze risico’s.

Verschil van activiteit in amygdala en insula. Afbeelding: Schreiber D, Fonzo G, Simmons AN, Dawes CT, Flagan T, et al. (2013) Red Brain, Blue Brain: Evaluative Processes Differ in Democrats and Republicans. PLoS ONE 8(2): e52970. doi:10.1371/journal.pone.0052970
Verschil van activiteit in amygdala en insula. Afbeelding: Schreiber D, Fonzo G, Simmons AN, Dawes
CT, Flagan T, et al. (2013) Red Brain, Blue Brain: Evaluative
Processes Differ in Democrats and Republicans. PLoS ONE 8(2): e52970.
doi:10.1371/journal.pone.0052970

De democraten hadden tijdens het nemen van de riskante beslissingen veel meer activiteit in de linker insula. Een deel van het brein dat geassocieerd wordt met sociaal- en zelfbewustzijn. Republikeinen vertoonden juist meer activiteit in de rechter amygdala. Een deel van het brein dat betrokken is bij het vecht- en vluchtsysteem. Deze resultaten suggereren dat liberalen en conservatieven verschillende denkprocessen gebruiken wanneer zij nadenken over risico’s.

Voorspellen van politieke voorkeur
De activiteit in deze twee delen van ons brein kan in feite als voorspeller gebruikt worden voor politieke ideologie. Met nauwkeurigheid van 82,9% kan gesteld worden of iemand democraat is of republikein. Dit is nauwkeuriger dan de traditionele manier van politieke voorkeur voorspellen waarbij met 69,5% nauwkeurigheid de voorkeur van de vader en moeder die van het kind bepaalt.

Dit model wint het ook van andere ‘voorspellende’ modellen gebaseerd op genen. “Hoewel aangetoond is dat de genetica bijdraagt aan de verschillen in politieke ideologie en de partijvoorkeur, verklaart de activiteit in de amygdala en insula het verschil in politieke voorkeur veel beter,” zegt Dr. Schreiber. “Het doet vermoeden dat het aannemen van een politieke partij en het aangaan van een partijdige omgeving de hersenen kan veranderen, meer dan en buiten de invloed van erfelijkheid.”

Angst als voorspeller

Nederlandse hersenonderzoeker Victor Lamme vertelde aan tafel bij Pauw & Witteman in 2010 al dat kiezers van elkaar te onderscheiden zijn door de grootte van de amygdala. Mensen met een grotere amygdala zijn volgens hem sneller angstig en kiezen hierdoor eerder een rechtse partij. Linkse stemmers onderdrukken angst beter met behulp van de mediale prefrontale cortex, het gedeelte dat we gebruiken bij het verwerken van risico’s, angsten en het nemen van beslissingen.

De resultaten maken de weg vrij voor nieuw onderzoek naar stemgedrag om beter de verschillende denkwijzen van liberalen en conservatieven te begrijpen. Dr. Schreiber: “De mogelijkheid om partijvoorkeur nauwkeurig te voorspellen door alleen te kijken naar de hersenactiviteit tijdens gokken, suggereert dat onderzoek naar de standaard verschillen in het brein van kiezers ons meer sterkere inzichten kunnen bieden dan de traditionele middelen van de politieke wetenschap.”

Bronmateriaal

" Red Brain, Blue Brain: Republicans and Democrats Process Risk Differently, Research Finds" – University of Exeter.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Maia Falconi-Sachs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd