Wetenschappers van de universiteit Twente hebben nanorobotjes ontwikkeld die zich net zo voortbewegen als spermacellen. De robotjes kunnen gebruikt worden tijdens een IVF-behandeling of om medicijnen toe te dienen.
De nanorobotjes hebben een kopje van metaal en een flexibel lichaam. Met behulp van een magnetisch veld – niet sterker dan dat van een koelkastmagneet – kunnen onderzoekers de nanorobot in beweging brengen. “De magneetkop bevat een laagje van kobalt-nikkel van tweehonderd nanometer dik,” vertelt onderzoeker Sarthak Misra. “Dankzij die laag beweegt het magneetje heen en weer in een oscillerend zwak magnetisch veld, zodat een slingerbeweging ontstaat.”
Filmpje
De onderzoekers tonen aan dat ze het nanorobotje niet alleen in beweging kunnen brengen, maar ook kunnen sturen. Tijdens experimenten lukte het de onderzoekers om de nanorobotjes naar een vast punt te laten zwemmen (zie het filmpje hieronder).
Medicijnen
Omdat het mogelijk is de nanorobotjes naar een vast punt te laten zwemmen, kunnen ze van grote betekenis zijn bij het toedienen van medicijnen. De robots zouden medicijnen daar in het lichaam kunnen afleveren waar deze nodig zijn. Ook zouden de robots een rol kunnen spelen tijdens reageerbuisbevruchtingen.
Overigens is het zover nog lang niet. De onderzoekers moeten nog flink aan de robots schaven. Zo willen ze de nanorobots – die nu ongeveer zes keer groter zijn dan een menselijke spermacel – nog kleiner maken. Ook werken ze momenteel aan een magnetische nanovezel die dienst kan doen als het staartje van de robotische spermacel.