Koala’s knuffelen met bomen om koel te blijven

koala

Onderzoekers hebben ontdekt dat koala’s tijdens extreme hitte het hoofd koel houden door met koele bomen te ‘knuffelen’. Het onderzoek geeft meer inzicht in welke leefgebieden in de toekomst geschikt zijn voor de koala’s.

De onderzoekers observeerden op warme dagen dertig koala’s en ontdekten dat de dieren koele bomen ‘knuffelden’ om te voorkomen dat ze het te warm kregen. “We ontdekten dat de stammen van sommige boomsoorten op een warme dag wel meer dan vijf graden Celsius koeler kunnen zijn dan de omringende lucht,” vertelt onderzoeker Natalie Briscoe.

Met een koele boom knuffelen, is niet de enige manier waarop koala’s het hoofd koel kunnen houden. Tijdens warm weer kunnen ze ook hijgen of hun vacht likken en zo voorkomen dat ze het te warm krijgen. Het nadeel van deze twee trucjes is echter dat ze de koala niet allen afkoelen, maar ook kunnen leiden tot uitdroging. Koele bomen knuffelen, heeft die nare bijwerking niet. “Toegang tot deze bomen kan de helft van de hoeveelheid water die een koala gedurende één dag nodig heeft om koel te blijven, schelen.”

Warmtebeelden bevestigen dat koala's op warme dagen hun heil zoeken in bomen die aanzienlijk koeler zijn dan hun omgeving. Afbeelding: S.Griffiths.
Warmtebeelden bevestigen dat koala’s op warme dagen hun heil zoeken in bomen die aanzienlijk koeler zijn dan hun omgeving. Afbeelding: S.Griffiths.

De resultaten zijn belangrijk,” vindt onderzoeker Michael Kearney. “Omdat klimaatverandering extremer weer met zich meebrengt.” Wanneer onderzoekers proberen vast te stellen of een leefgebied nu of in de warmere toekomst geschikt is voor koala’s, zouden ze volgens hem ook moeten kijken of er in dat leefgebied bomen staan die bij warm weer koeler zijn dan hun omgeving.

Bronmateriaal

"Koalas are 'tree huggers' for a cool reason" - Melbourne.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ale_Flo13 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd