Unieke historische luchtfoto’s van Amelia Earharts eiland gevonden

nikumoro

Onderzoekers hebben 45 luchtfoto’s van het eiland Nikumaroro gevonden in het archief van het Nieuw-Zeelandse luchtvaartmuseum. Op dit moment denken de onderzoekers dat Amelia Earhart in 1937 net voor de kust van dit eiland is neergestort of geland. De foto’s zijn slechts één jaar na het ongeluk gemaakt.

De kiekjes van Nikumaroro laten wellicht sporen van menselijke activiteit op het eiland zien. Of wellicht zien de wetenschappers aangespoelde brokstukken van Amelia Earharts vliegtuig.

Over Amelia Earhart

Amelia Earhart is een beroemde Amerikaanse pilote. Zo was zij onder meer de eerste vrouw die een intercontinentale solo-retourvlucht maakte en tevens de eerste vrouw die vliegend de Atlantische Oceaan overstak. In juni 1937 vloog zij samen met haar navigator Fred Noonan van west naar oost. Op 2 juli 1937 sloeg het noodlot toe. Die dag stegen zij op vanuit Nieuw-Guinea om naar Howlandeiland te vliegen. Het duo is daar echter nooit gearriveerd. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet zeker wat er precies met het tweetal is gebeurd. De meest geloofwaardige theorie is echter dat Earhart op het destijds onbewoonde eiland Nikumaroro terecht is gekomen en daar aan verwondingen of honger stierf.

“De foto’s zijn naar ons opgestuurd”, meldt onderzoeksgroep TIGHAR op haar website. TIGHAR is de drijvende kracht achter de zoektocht naar het wrak van Earhart. “Wij hebben de negatieven vergeleken met Google Earth en kunnen inderdaad bevestigen dat het om Nikumaroro gaat.”

Negatieven
Directeur Ric Gillespie van het TIGHAR-team heeft de foto’s nader onderzocht en meldt dat de foto’s van grote waarde zijn. “De foto’s zijn op 1 december 1938 gemaakt door een Supermarine Walrus als onderdeel van een Nieuw-Zeelands onderzoek. (..) De foto’s laten delen van het eiland zien die voor ons zeer interessant zijn. En het feit dat alle negatieven nog bewaard zijn, maakt de vondst alleen maar mooier!”

Nader onderzoek
De foto’s zullen nader onderzocht worden door een forensisch team. Wellicht dat de foto’s het mysterie van Amelia Earhart kunnen oplossen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd