U verbruikt net zoveel energie als jagers en verzamelaars

Het wordt vaak gebruikt als een excuus voor de obesitasepidemie: mensen zijn niet bedoeld om een hele dag op kantoor te zitten, ze moeten in beweging zijn. Nieuw onderzoek schoffelt dat argument nu keihard onderuit.

Uit een – zeer verrassend – onderzoek blijkt namelijk dat de moderne westerse mens dagelijks ongeveer evenveel energie verbruikt als de moderne jagers en verzamelaars doen. Dat meldt het blad PLoS ONE.

Hadza
De onderzoekers bestudeerden het energieverbruik van 30 volwassen mannen en vrouwen die deel uitmaken van de Hadza (zie de foto hierboven). De Hadza is een groep jagers en verzamelaars die in het noorden van Tanzania leeft. Elf dagen lang keken de onderzoekers hoeveel energie deze mannen en vrouwen verbruikten. Vervolgens vergeleken ze dat met het energieverbruik van volwassen mannen en vrouwen in Europa en de Verenigde Staten.

WIST U DAT…

Geen verschillen
Opvallend genoeg waren er geen duidelijke verschillen te zien tussen het energieverbruik van de jagers en verzamelaars en het energieverbruik van de Europeanen en Amerikanen. Hoewel de Hadza dagelijks grote afstanden afleggen om planten te verzamelen en op dieren te jagen, verbrandden ze niet meer calorieën dan de westerlingen deden. En ook wanneer er rekening werd gehouden met de leeftijd, het lichaamsgewicht, het percentage lichaamsvet en geslacht doken er nog geen opvallende verschillen op.

Blijkbaar is het feit dat (westerse) mensen steeds dikker worden niet te verklaren door het feit dat ze aanzienlijk minder bewegen dan hun voorouders (die ook joegen en verzamelen). Ook al is onze levensstijl heel anders dan die van onze voorouders en die van de Hadza: we verbruiken ongeveer evenveel energie. Het steeds vaker voorkomende obesitas lijkt dan ook niet het gevolg te zijn van minder energieverbruik, maar van teveel eten.

Bronmateriaal

"Hunter-gatherers, Westerners use same amount of energy, contrary to theory" - PLoS ONE (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Idobi (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd