‘Tweede IJslandse vulkaan staat op uitbarsten’

  Een tweede, veel grotere IJslandse vulkaan zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort uitbarsten. De vermoedens bestonden al langer, maar wetenschappers hebben vandaag bevestigd dat Katla – een enorme vulkaan in de buurt van de Eyjafjallajokull-gletsjer – zich voorbereidt op een flinke eruptie.

  “Een analyse van de seismische energie die het afgelopen decennium rondom Katla is vrijgekomen, wijst erop dat de flinke hoeveelheid magma in de westelijke flank van de vulkaan steeds groter wordt,” zo is in het rapport van de wetenschappers te lezen.

  “We concluderen dat het gezien de frequentie waarmee Katla actief is, een eruptie op korte termijn zeer goed mogelijk is. Het is aannemelijk dat deze wordt voorafgegaan door nieuwe trillingen in de aarde.”

  Vooralsnog is de seismische activiteit onder Katla niet veel anders dan normaal, maar de IJslandse bevolking houdt er rekening mee dat dat binnenkort kan veranderen. President Ólafur Grimsson heeft diverse Europese overheden inmiddels ingelicht. “Wij (IJsland, red.) hebben ons voorbereid. Het is de hoogste tijd dat Europese overheden en luchtvaartmaatschappijen in geheel Europa en de wereld een planning maken voor het geval dat Katla uitbarst.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd