In een rapport van het Pentagon staat dat ruimteafval mogelijk een gevaar vormt voor o.a. communicatiesatellieten. Ruimtevaartexpert Bharath Gopalaswamy schat dat er in de lage baan van de aarde ondertussen al meer dan 370.000 stukken afval en 1.100 satellieten rondzweven.
Een botsing tussen twee satellieten kan mogelijk een kettingreactie teweegbrengen en zo ook andere satellieten vernietigen. Bovendien zouden er duizenden andere stukken afgedankt materiaal kunnen worden weggekaatst, zodat de kans op nog meer schade reëler wordt. Het kan nog erger: volledige banen zouden onbruikbaar kunnen worden voor zowel commerciële als militaire satellieten.
Het Pentagon vreest ook voor een bedreiging van het internationale ruimtestation en zijn bemanning.
De Verenigde Staten willen nu samen met de Verenigde Naties richtlijnen uitwerken om ruimteafval in de toekomst te vermijden. In de ‘Space Debris Mitigration Guidelines’, dat in 2009 werd gepubliceerd, staat al geschreven dat landen aangemaand worden om ruimtevaartuigen en lanceringstoestellen na het einde van een missie weg te halen. Opgeruimd staat netjes!
Mazlan Othman, directeur van het VN-bureau voor Ruimtezaken, zegt: “Ook in de ruimte zijn er wetten en beleidsregels nodig. Het is erg belangrijk dat we de levensstijl op aarde kunnen verzekeren, zodat die niet onder druk komt te staan door problemen uit de ruimte.” Hiermee doelt Othman op onder andere GPS en andere communicatiesatellieten, die GSM, computer en televisie-systemen ernstig zouden kunnen verstoren.