Twee nieuwe groepen zonnevlekken op de zon

Zonnevlekkengroep 1045 zorgde de afgelopen dagen voor veel opwinding. Het werd door wetenschappers gezien als een signaal dat de zon weer actiever wordt. Nu zijn er twee nieuwe groepen op het oppervlak van de zon verschenen: 1046 en 1047. Een teken dat de zon inderdaad uit haar winterslaap ontwaakt.

Zonnevlekkengroep 1046 is iets kleiner dan zonnevlekkengroep 1045. Zonnevlekkengroep 1047 is de kleinste van de drie en is linksonder te zien. De kans is klein dat de drie zonnevlekkengroepen zorgen voor X-klasse zonnevlammen, maar toch houden wetenschappers het oppervlak van de zon in de gaten.

De grootste groep – 1045 – zal de komende dagen langzaam ‘verdwijnen’. Aangezien de zon in 25 tot 27 dagen roteert, bevindt de groep zich over een paar dagen aan de andere kant van de zon. Na twaalf tot dertien dagen is de zonnevlekkengroep weer zichtbaar. Als de groep dan nog bestaat. De groep is de laatste paar dagen namelijk iets kleiner geworden en kan binnenkort volledig uit elkaar breken.

De komende tijd kunt u meer zonnevlekken op het oppervlak van de zon verwachten. De zon ontwaakt uit haar winterslaap en zal in 2012 de piek bereiken van haar elfjarige cyclus.


De oude groep 1045 is rechts te zien. Linksboven bevindt zich groep 1046. Linksonder groep 1047.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd