‘Hooikoortsseizoen start dit jaar extra vroeg’

We hebben een koude winter achter de rug en dat moedigt berken aan om een tikje eerder met de bestuiving te beginnen. Gevolg: een vroeg hooikoortsseizoen dat mogelijk volgende maand al van start gaat. De pollen van bomen zijn voor veel hooikoortspatiënten de belangrijkste veroorzakers van een allergische reactie.

“De timing waarmee pollen vrijkomen varieert en hangt af van de hardheid van de voorgaande winter,” legt Jean Emberlin, directeur van de Engelse National Pollen and Aerobiology Research Unit uit. “Berken hebben een koude winter nodig om uit de winterslaap te komen. Als dat niet gebeurt en we een milde winter hebben dan arriveren de pollen tot twee weken later.”

De bestuiving van berken is om de twee jaar extra heftig en daarmee zijn ook de klachten van hooikoortspatiënten dus erger. “2010 is een jaar waarin het waarschijnlijk erger is. Dit jaar verwachten we dat de berkenpollen in maart in veel gebieden met extra grote hoeveelheden aankomen.”

Traditioneel gezien start het hooikoortsseizoen zo omstreeks de start van de lente, maar dit jaar zal dat naar verwachting zo’n elf dagen eerder zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd